Kavaniçe

Kavaniçe

Basit ama çok dekoratif, temel işleme örneklerinden biri olan kanaviçe ile şahane örnekler.

1. MALZEME
Nakış ipliği ya da inci nakış ipliği. Nakış ipliği hafif parlak ve 6 katlı olup, katları ayrılabilir. İnci nakış ipliği çok katlı değildir. Ayrıca: Sivri uçlu nakış iğnesi, nakış ve kumaş makası. Keten, pamuklu, etamin gibi kumaşlar.

2. MOTİF YARATIN
Kanaviçe hesap işi nakış türüdür. Motifi kareli kağıda çizebilirsiniz. Çapraz nakışın küçük ya da büyük olması kumaşta kaç iplik üstünden atlayacağınıza bağlıdır. Üstteki bluzda gördüğünüz nakış örneği sanatsal bir çalışma. Kumaşı ince iplikle dokunmuş ve nakış ipliği kumaşın dokuma ipinden daha kalın. Bu örnek biraz göz ayarı, dolayısıyla tecrübe gerektiriyor.

3. NAKIŞ
Nakış dikişi hep aynı yönde olmalıdır. Önce temel dikiş, sol alttan sağ üste çapraz, sonra üstüne diyagonal kapak dikiş. Normal olarak kanaviçe sıraları şeklinde çalışılır ama motife göre tek tek çarpı işi dikiş de yapılabilir.

4. YARDIMCI ÇİZGİLER
Bir öneri: Zıt renkte dikiş ipliği ile yardımcı çizgileri gösteren ön dikiş yapın. Nakışı ve yön tayinini kolaylaştırır.
5. SIRA SIRA
Şimdi motifi elinizdeki örneğe göre sıra sıra işleyin. Bir sırayı tamamladıktan sonra motifi bir tabaka kağıtla örtün ve devam edin.

6. BAŞARILI OLMAK İÇİN
Karışık motifler yerine kumaşa ya da bluza küçük ve kolay motifler işleyerek işe başlayın. Bu serpme desen hem harika hem işlemesi oldukça kolay. Ayrıca bu yöntemle giysinizde oluşmuş delik ve yırtık gibi küçük defoları da örtebilirsiniz.

Burda Dergisi 2015/07 Temmuz  

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial