Yumurta formlu manto

Yumurta formlu manto

yumurta-formlu-manto-20161026-7

10. ALT KOL DİKİŞLERİ VE KOL TAKMA İŞLEMİ:
Kolları boydan katlayın, kumaşın yüzü içte. Alt kol dikişlerini iğneleyin (dikiş 3). Dikin. Kolları yüzü yüzünde kol oyuğuna iğneleyin, alt kol dikişi yan dikişin hizasında. Ön kol ile ön parçanın 4 numaralı yatay çizgileri üst üste gelsin. Kolları kol tarafından dikin. Payı altta yuvarlak dikişten kesin. Payları koltuk altına kadar ütüleyerek açın.

11. ASTAR VE PERVAZLAR:
Astar parçalarını manto parçaları gibi birleştirin. Ön pervazları yüzü yüzünde arka pervazın üstüne koyun, omuz kenarlarını üst üste dikin. Pervazı yüzü yüzünde astarın yaka kenarına dikin, payı kesin, astarın içine ütüleyin. Astarın alt kol kenar payını da içe kıvırın ve ütüleyin.

12. ÖN PATLAR:
Patları çakışma çizgilerine göre ön parçaların ön kenarlarına iğneleyin. Ön parçaların payı boşta. Yan pat kenarlarından incecik kesin. Ön parçaları patın altından pat ortasına gelecek şekilde (ek dikişin 1.5 cm yanı) kesin. Patları aynı şekilde astar ön parçalara dikin ve aynı kesme işlemini astar ön parçalara da yapın.

yumurta-formlu-manto-20161026-8

13. YAKA AÇIKLIĞI:
Pervaz dikilmiş astarı yüzü yüzünde mantonun üstüne iğneleyin: Pervaz omuz dikişleri üst kol dikişlerinde. Ön patlar üst üste. Yaka açıklığı kenarlarını üst üste iğneleyin. Dikin. Payları kesin.

14. ALT ASTAR KENARI:
Astarın alt kenarını mantonun alt kenarına iğneleyin. Baskı çizgisi işaretleri sadece önde üst üste gelsin. Ön kenardan iç pat kenarına kadar baskı çizgisi boyunca dikin, sonra açık bir yay şeklinde astar veya baskı payı kenarına doğru dikin, devamında astarı 1.5 cm ende dikin.

15. ETEK UCU VE KOL BASKISI:
Mantoyu döndürün, tersi içte. Baskı payını işaret çizgisinden içe teyelleyin, el dikişiyle bastırın. Astarın boy fazlasını alta çekin ve ütüleyin. Astar kolları tersi tersinde kumaş kolların içine sokun. Kol baskı payını içe döndürün, iğneleyin ve el dikişiyle dikin. Astar kolun alt kenarını yukarı kaydırın ve el dikişiyle baskı payının üstüne dikin.

yumurta-formlu-manto-20161026-9

16. FERMUAR:
Fermuarı istenen ölçüde kısaltın. Açarak parçalarını ayırın. Bantların üst uçlarını içe kıvırın. Fermuarları patların arasına sokun, dişler görünsün. Yaka açıklığı payı bandın altında kalsın. Ön pat kenarlarını üst üste iğneleyin ve 0.5 cm ende dikin. Fermuarı makinenin fermuar ayağı ile dikin, üstten dikiş çekerek ve bu arada iç pat kenarını araya alın. *= bu parçaları astardan da biçin, bkz. 5.adım.

İPUCU:

ETEK UÇLARININ BASTIRILMASI
Bastırılacak kenar giysilerin en alt kenarıdır. Etek boyunu belirledikten sonra baskı payı içe katlanır, ütülenir, eşit ve düzgün bir şekilde istenilen genişlikte kesilir. Genel kural şudur: Düz etek uçlarında 4 cm, eğimli etek uçlarında 2 cm baskı payı verilir. Sonra bu baskı payı elle ya da makine ile bastırılır. Bastırılacak kenar açık bırakılabileceği gibi (= tek kat) içe de kıvrılabilir. (= çift kat) Bunun dışında görülebilecek bir dikişle baskı yapılabildiği gibi baskı görülmeyecek şekilde de yapılabilir. Tüm açık baskılarda bastırılacak kenara bastırılmadan önce sürfile yapılması gerekir. Baskıyı nasıl yapacağınız tamamen kumaşın cinsine, modele ve son olarak da istediğiniz optik görünüme bağlıdır.

Etek ucunu yapıştırarak temizleme:
Etek baskısının belki de en kolay ve seri yöntemi budur. Baskı payına sürfile yapın, içe katlayarak teyelleyin, ütüleyin. Teyeli sökün. Çift taraflı yapışkan baskı telasını baskı payının altına yerleştirin. Tela hiçbir şekilde baskı payından geniş olmamalıdır, yoksa ütüye yapışır. Ütüleyin.

 

 

Burda Dergisi 2016/09 Eylül

 

Pages: 1 2 3
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial