Doğru ölçü alma teknikleri

Home / Örgü Modası / Bunları Biliyor musunuz? / Doğru ölçü alma teknikleri

BİÇKİ PLANLARINI BÖYLE KULLANMALISINIZ.
Biçki planı daima modelin orijinal kumaşına göre ayarlanmıştır ve patron parçalarının kumaş üzerindeki en uygun dağılımını gösterir.
Sürekli çizgi ile çizilmiş patron parçaları kumaşa yerleştirilirken yazılı kısımlarının yukarı bakması gerekir.
Kumaş katında biçkide kumaşın yüzü daima içte kalmalıdır.
Kesikli çizgiler ile çizilmiş patron parçalarında yazılı kısımlar kumaşa dönük olarak yerleştirilmelidir.
Eğer biçki tek kat olarak yapılacaksa, biçki planlarında kumaşın yüzü daima yukarı bakacak şekilde ayarlanmıştır.
Biçki planlarındaki gri taralı alanlar sonradan yeniden teladan da kesilmelidir.

ÖNEMLİ İPUCU
Biçki planları ve gereken kumaş miktarları daima orijinal kumaşa göre verilmiştir. Eğer farklı bir kumaş kullanıyorsanız, kumaşı satın almadan önce biçki planlarına bakmanızda yarar vardır. Çünkü seçeceğiniz kumaşa bağlı olarak patron parçalarının yerleşimi ve dolayısıyla gereken kumaş miktarı değişebilecektir, özellikle de önerimizden farklı olarak deseninde yön olan ya da tüylü, büyük desenli, kareli ya da çizgili bir kumaşla çalışmak isterseniz. Desen ya da yön uyumunun sağlanması gereği gereken kumaş miktarında büyük değişikliklere yol açabilecektir.

Tek kat kumaşta biçki:
Kumaş gereksinimini mümkün olduğu kadar az tutmak için bazen biçkiyi tek kat kumaştan (kumaşı açık olarak sererek) yapmanız da gerekebilir.
Bunu yapmanın en kolay yolu patron parçalarını ikinci bir kez çizmeniz ve katlanmış kumaştan kesilmesi gereken patron parçalarını tam ortadan birbirine yapıştırmanızdır.

Tüylü kumaşlarda yön
Yüzeyi tüylü olan tüm kumaşlarda, örneğin kadife, nicki, polar v.b.g yön vardır. Eğer bu kumaşlarda elinizi dokuma kenarlardan birine paralel olarak kumaşın üzerinde gezdirirseniz bu yönü hissedersiniz. Doğru yönde okşayınca ‘tüyler yatar’, ters yönde okşayınca ‘tüyler dikilir’. Yönlü (tüylü) kumaşlarda patron parçaları tek bir yönde kumaşın üzerine yerleştirilmelidir, yani patron parçalarının alt kenarları hep aynı yöne bakmalıdır. Kural olarak kadife ve ince çizgili kadifeyi daima tüyün ters yönünde, diğer kumaşları tüyün yatma yönünde kesmelisiniz. Biçki planlarımızda tüy yönü bir okla belirtilmektedir.

Dikiş payları
Eşit verilen dikiş payları dikişi önemli ölçüde kolaylaştırır, çünkü üst üste konulan parçalarda dikiş işaretleri tam olarak çakışır ya da üst üste gelir. Bundan dolayı patron parçalarının etrafına dikiş paylarını bir cetvel yardımıyla ve terzi tebeşiriyle ölçerek çizin. Genel kural şudur. Baskılar için 4 cm, diğer dikiş ve kenarlar için 1,5 cm. Bu arada: Terzi sabununun / tebeşirinin bozulan ucunu bir bıçak yardımıyla inceltip, düzeltebilirsiniz.

Pages: 1 2 3 4
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial