Doğru ölçü alma teknikleri

Home / Örgü Modası / Bunları Biliyor musunuz? / Doğru ölçü alma teknikleri

İğne iplikle aktarma (bol teyel)
Bu patron çizgilerini kumaşa aktarmak için fazlasıyla emek ve zaman isteyen bir alternatiftir. Bu yüzden yalnızca kopyalamanın mümkün olmadığı durumlarda yapılması önerilir.

Bol teyelin yapılması:
Çift kat iplikle kumaşın her iki katına batarak patron parçalarının hemen kenarından teyel alın ve bu arada her ikinci dikişten sonra yak. 2 cm uzunlukta bir iplik halkasını bol bırakın. Düz çizgilerde dikiş boyları büyük, yuvarlak kısımlarda ise küçük olmalıdır. Patron parçalarındaki tüm işaret ve çizgilerin, pens, ön orta, ilik yerleri v.b.g üzerinden de kağıdın üzerinden batarak bol teyel alın ancak bu kez her dikişten sonra bir halka bırakın.

Tüm çizgilerin üzerinden bol teyel aldıktan sonra kağıdın üstünden yaptığınız tüm bol teyel dikişlerinde halkaları ortadan kesin. Patron parçalarını çıkarın. Kumaş katlarını özenle birbirinden ayırın ve kumaşlar arasında oluşan iplik biritlerini makasla ortadan kesin. Kumaşta kalan iplik uçları dikiş işaretlerini oluşturacaktır. Dikiş sonrası iplikleri temizleyin.

JARSE İÇİN ÖNERİLER
Jarse kumaşlar enine esneyebilirler, dikimlerinde de bunun dikkate alınması ve kumaşa esnekliğinin kaybettirilmemesi gerekir. Önerilerimizi izleyerek en ince ve esnek jarse kumaşlarda bile sorun yaşamadan başarılı olabilirsiniz.

• Biçkide düz ipliğe çok dikkat edin. Aynen el örgüsünde olduğu gibi ilmekler boylamasına yani uzun kenara paralel olmalıdır. Patron parçalarındaki düz iplik işareti ilmek düzenini göstermektedir.
• İnce jarselerin dikiminde özel jarse iğnesi kullanın.
• Jarse malzemenin esnekliğinin kaybolmaması için dikişleri sık ayarda zikzak dikişiyle (dikiş uzunluğu yak. 3 mm, dikiş genişliği 1/2 ile 1 mm arasında) ayarlayın ya da varsa özel bir esnek dikiş yöntemiyle dikin. (Buna ilişkin açıklamaları dikiş makinenizin kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.)
• Eğer yaka ve kol evi kenarlarında işaretli dikiş çizgilerinin üzerine yak. 1 cm genişlikte verev tela bant ya da hazır tela şerit yapıştırırsanız, kol ve yaka kenarlarının dikildikten sonra bombeleşip, esnemesini engellemiş olursunuz.
• Omuz dikişlerini kapatırken araya ekstrafor ya da astardan keseceğiniz bir verev bant alırsanız, bu dikişlerin esneyip uzamasını önlemiş olursunuz.
• Dikiş ve baskı paylarına büyük zikzak dikişiyle ya da overlokla sürfile yapıp, temizleyin. Bu arada kumaş kenarlarını esnetin ve dikişin içine bir iplik alın. Bu iplikle sonradan kenarları yeniden eski orijinal genişliğinde kalacak şekilde çekebilir ve ardından da düzgün olarak ütüleyebilirsiniz.
• Eğer kesilen kumaş kenarları içe doğru kıvrılıyorsa, tam kenardan değil, yak 5 mm yanından sürfile yapın. Bu iş için en uygun elastik zikzak dikişidir.
• Eğer kumaşın yüzünden çiftli reçme iğnesi ile dikerseniz ( 2 üst, 1 alt iplik) kenarların esnek kalmasını sağlamış olursunuz. Bu durumda kumaşın yüzünde çift iğne arkasında ise zikzak dikişi oluşacaktır.
• El ile bastırılan kenarlar hıristo teyeliyle esnek olacaktır.

Pages: 1 2 3 4
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial